NFT, hoe werkt dat? Wat kun je ermee en hoe werkt de techniek achter deze nieuwe trend? Welke risico’s en gevaren zijn er. Voordat je aan de slag gaat en je onderdompelt in deze nieuwe hype, is het belangrijk te weten wat de risico’s zijn. Deze Non-Fungible Tokens zijn in korte tijd zeer populair geworden en er gaat ontzettend veel geld in om. Er is een levendige handel ontstaan in digitale kunstobjecten en andere creatieve toepassingen, zoals muziek en afbeeldingen.
Door een digitaal echtheidscertificaat ben je ervan verzekerd dat je de officiële eigenaar van het object bent. Je koopt en verkoopt dus creatieve items. Ervaren handelaren noemen deze transacties ‘flippen’. Dus door een NFT te flippen tracht je winst te maken op een item dat in waarde is gestegen.
Voordat je verder gaat, is het belangrijk om in acht te nemen dat, net als in de wereld van crypto, ook bij NFT’s handelaren of groepen (bijvoorbeeld op Discord, Signal, Telegram) zijn die met oneerlijke handelspraktijken trachten om snel rijk te worden. Denk hierbij aan acties zoals ‘pump and dump’ of ‘rug pull’.
Bij pump en dump wordt, vaak in de hierboven genoemde groepen, een bepaald item (een cryptocoin, een NFT of een NFT-reeks) aangewezen. Er wordt opgeroepen om op een vastgesteld moment met een grote groep de items te kopen, waarna de waarde stijgt. Dit zal andere handelaren buiten de groep triggeren (handmatig of geautomatiseerd via bijvoorbeeld auto-buy) om ook te gaan kopen. Nadat de waarde voldoende is gestegen, stappen de handelaren in de groep eruit en verkopen daardoor met winst, waarna de koers vaak weer stevig daalt en de handelaren buiten de groep met verlies achterblijven. Deze methodiek is vanzelfsprekend niet toegestaan.
Rug pull NFT
Hetzelfde geldt voor rug pull. Deze Engelse term is het best te omschrijven als een tapijt waarop je staat en dat onder je voeten vandaan wordt getrokken. Dat is de misleidende techniek die wordt gehanteerd. Dat werkt als volgt. Op internet, op socials of in reclamecampagnes wordt in korte tijd zeer veel promotie gepusht. Het doel is een hype tot stand te brengen. Als er voldoende activiteit te zien is (bijvoorbeeld veel volgers, veel berichten op socials, etc.) dan wordt het item gelist en wordt er geld (liquiditeit) in gepompt.
Daardoor wordt het mogelijk voor handelaren om het item te kopen. Zie het als aandelen die worden gekocht. De initiële eigenaar (die de promotie campagne heeft opgezet) ontvangt daardoor in korte tijd een flinke som geld van alle handelaren die de items van hem overnemen. Als er genoeg geld is binnengekomen wordt het account (de pool) helemaal leeg getrokken en blijft er een lege huls over. Voor de handelaren betekent dit een enorm financieel verlies, dat aanvoelt alsof het tapijt onder je voeten vandaan wordt getrokken en je dus letterlijk en figuurlijk onderuit gaat. Ben daarom altijd voorzichtig met nieuwe NFT-items of ICO’s die snel en met veel bombarie op de markt komen.
Finfluencers
In de wereld van NFT (en crypto) zijn veel influencers actief. Omdat het om financiële producten gaat, worden het ook vaak finfluencers genoemd, ofwel: mensen die invloed uitoefenen door vaak op social media grote groepen mensen updates te geven. Hiermee sturen ze, bewust of onbewust, de handel. Dit is niet illegaal. Sterker nog, het is interessant om te volgen en er zijn invloedrijke personen. Zij hebben vaak als eerste waardevolle tips die je kunnen helpen om vroeg in te spelen op nieuwe trends. Belangrijk is wel om kritisch te zijn en het nieuws te filteren en zelf te beoordelen of het klopt en van waarde kan zijn.
Nep NFT’s
Soms lijkt het te mooi om waar te zijn. Als je dat gevoel hebt dan kan het zo maar de pijnlijke waarheid zijn. Soms worden populaire NFT’s aangeboden voor weinig geld. Wees je ervan bewust dat er soms nep NFT-collecties worden aangeboden. Er zijn namelijk copycats actief die op basis van authentieke collecties zelf kopieën laten maken en deze op de markt brengen. Zo zie je vaak plaatjes voorbij komen van de Bored Apes Yacht Club. Deze NFT’s behoren tot de duurste ter wereld. Yuga Labs heeft het auteursrecht. Er zijn echter partijen actief (o.a. PAYC) die de beelden lichtjes aanpassen en ook op de markt brengen.
Zo worden bijvoorbeeld dure Bored Apes in spiegelbeeld gemaakt en verkocht. En je begrijpt het al: de waarde hiervan is een fractie van de echte en als blijkt dat het om een fake copy gaat dan is de NFT helemaal waardeloos. De marketplaces zijn scherp op deze vorm van misleiding en zetten de jacht in op deze opolichters door neppe collecties zo snel mogelijk te verwijderen van het platform. De laatste tip is om alleen te handelen op gerenommeerde marketplaces.