Betalen met crypto? In het land El Salvador kan het. Het is het eerste land ter wereld dat de bitcoin omarmt als wettig betaalmiddel. De Centraal-Amerikaanse staat wil zo crypto-investeerders en toeristen aantrekken.
Het parlement stemde in met de wet die de nieuwe status van de cryptomunt vastlegt. Met een overweldigende overwinning van 62 van de 84 stemmen. Inwoners kunnen voortaan bijvoorbeeld hun belasting betalen met bitcoin. En ondernemers met toegang tot de benodigde technologie mogen betalingen met de cryptomunt niet meer weigeren.
Op deze manier wordt het in het hele land een betaalmiddel dat zowel wettig als praktisch wordt ingezet. Met recht mag dit een doorbraak en een ongekend succes heten voor de digitale munt Bitcoin die vaak als een bubbel werd bestempeld. De verwachting is dat dit ook andere landen zal overtuigen om de stap te zetten en argwanende landen te tonen hoe het in de praktijk werkt.
Geen eigen munt
El Salvador is een van de armste landen van Latijns-Amerika. De eigen munt is in onbruik geraakt en volledig vervangen door de dollar als wettig betaalmiddel. Daar komt nu de bitcoin naast.
"Op korte termijn gaat de bitcoin helpen om nieuwe banen te genereren en zal het duizenden mensen die nu buiten de formele economie staan toegang geven tot de financiële wereld", zei de 39-jarige president Bukele.
Naast banen moet de munt ook buitenlandse investeringen en meer toerisme naar het land brengen, schrijft de president op Twitter. "Als 1 procent van alle bitcoins in El Salvador wordt geïnvesteerd, stijgt ons bbp met 25 procent." De bitcoinkoers steeg op de dag van de bekendmaking met zo’n 11%. Hierdoor heeft Bukele in een deel van de crypto-gemeenschap inmiddels een heldenstatus.
Zakenman Nayib Bukele werd in 2019 verrassend president met zijn belofte een einde te maken aan de corruptie en het bendegeweld in El Salvador. Onder zijn bewind nam het aantal moorden af. Maar zijn autoritaire aanpak leverde hem ook kritiek op.
De economie van El Salvador is voor 20 procent afhankelijk van emigranten die vanuit het buitenland dollars sturen. Dat is nu vaak heel duur. Door met bitcoin te betalen kan dat een stuk goedkoper worden.
Venezuela
El Salvador is niet het enige land van Latijns-Amerika waar de bitcoin voet aan de grond krijgt. "In Venezuela gebruiken steeds meer mensen de bitcoin om de hyperinflatie van hun eigen munt te ontwijken", zegt NOS-correspondent Marc Bessems.
In 2018 gaf Venezuela ook een eigen virtuele munt gekoppeld aan de olieprijs uit. "Maar die is geen succes geworden."