Een Bitcoin pinautomaat, ook wel Bitcoin ATM genoemd, is eenlocatie waar je Bitcoin kunt kopen en soms ook verkopen. Dit kun je zien als een wisselkantoor of crypto exchange met een fysieke locatie. Dat kan een loket zijn of een daadwerkelijke pinautomaat waar transacties kunnen worden voltooid.
Bitcoin pinautomaten komen in het straatbeeld niet zo veel voor als gewone pinautomaten. In de Europese Unie staan er op dit moment ruim 1000. Dat is niet te vergelijken met de reguliere pinautomaten die je bijna op elke hoek van de straat ziet.
Met alle Bitcoin-automaten kun je contant geld invoeren of een bancaire transactie uitvoeren om Bitcoin te kopen. Je stuurt het naar een Bitcoin wallet naar keuze. Die wallet kan dus van jezelf zijn of van iemand anders aan wie je crypto geld wilt overmaken, bijvoorbeeld na een aankoop. Bij veel automaten kun je ook Bitcoin verkopen en contant geld zoals Euro biljetten in ruil daarvoor ontvangen.
Een Bitcoin pinautomaat werkt eigenlijk precies hetzelfse als een Bitcoin-broker, exchange of cryptobeurs. In de meeste gevallen voer je eerst je gegevens in. Om BTC te kopen voer je de volgende stappen uit:
1. Zoek een Bitcoin-automaat bij jou in de buurt. Een handige website hiervoor is coinATMradar.com. Soms helpt het ook om even in Google te zoeken. Daar kun je soms lokale websites in je eigen taal vinden met actuele locaties. Ook Google Maps kan wellicht uitkomst bieden als je in de regio wilt zoeken.
2. Ga naar de Bitcoin-automaat en koppel het adres van je wallet aan de automaat. De gemakkelijkste manier is om een QR-code te laten scannen. Dan hoef je niet het lange Bitcoin-adres in te voeren met kans op fouten. Een alternatief is om het adres aan te laten maken door de automaat. Let op: niet alle automaten hebben die optie.
3. Voer bankbiljetten in of je bankrekeningdata om een storting te doen.
4. Bevestig en ontvang BTC ter waarde van het ingevoerde bedrag. Houd daarbij rekening met de transactiekosten.
Een belangrijk verschil tussen de verschillende crypto automaten is of en welke gegevens ze van je willen weten. Soms zijn ze volledig anoniem, maar het is gebruikelijker dat je een verificatieproces dient te doorlopen. Het komt vaak voor dat je een telefoonnummer moet opgeven en als verificatiestap een SMS krijgt toegestuurd.
Een andere mogelijkheid is dat je eerst een app moet installeren op je telefoon, waarna je een registratieproces kunt doorlopen met eventueel ook nog de upload van persoonlijke gegevens en/of een profielfoto. Controleer dat even voordat je naar de automaat gaat. Dat is wel zo handig om niet voor verrassingen te staan en zodat je zeker weet dat je alle gewenste gegevens paraat hebt. Dat voorkomt veel frustraties. Nog weer een andere optie is dat je je e-mailadres opgeeft, waarnaar de automaat een encrypted private key stuurt.
Een ander verschil is of een automaat ook zogenaamd fiatgeld (zoals Euro of Dollar) uitkeert in ruil voor je Bitcoin. Ook dat kun je vaak vinden in het overzicht van coinatmradar.com. Achter de automaat zie je dan ook het vinkje staan bij ‘Sell’. Geschat wordt dat ongeveer 40% van de automaten ook de mogelijkheid heeft om te kunnen verkopen. Dat kan echter verschillen per fabrikant en ook per regio.
In Nederland zijn in 2022 momenteel 48 officiële Bitcoin-automaten. Deze ATM-machines zijn vooral gecentreerd in Noord-Holland. In andere provincies is het aanbod een stuk kleiner. In Europa is Spanje een van de top-landen wat betreft de ‘ATM-dichtheid’. Het Zuid-Europese land loopt daarmee voorop. Ga je op vakantie en wil je graag gebruik maken van een ATM ter plaatse? Lees je dan goed in van te voren, want het is niet vanzelfsprekend dat er een crypto pinapparaat in de nabijheid is.
Heb je geen account bij een cryptobeurs of -broker (zoals Bitvavo, Litebit, Bitcoinmeester of Binance), dan kan een dergelijke pinautomaat uiterst handig zijn om snel aan Bitcoin te komen of het te versturen. Ook als je niet eerder iets met crypto hebt gedaan of slechts een eenmalige transactie wilt doen in Bitcoin dan is dit een uitkomst. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een product of dienst online wil aanschaffen, maar de enige betaalmogelijkheid is in Bitcoin.
Een ander belangrijk voordeel is dat het kopen via een automaat veel sneller gaat dan bij een cryptobeurs. Je hoeft namelijk niet te wachten op het verifiëren van je account. De transactietijd is daardoor een stuk korter. Veel mensen die gesteld zijn op hun privacy, wat vaak een reden is om voor crypto te kiezen, vinden het een extra voordeel dat je bij veel automaten zonder scan van je paspoort Bitcoin kan kopen.
Zijn er ook nadelen van het kopen van Bitcoin bij een automaat? Als nadeel van Bitcoin ATM’s wordt wel eens genoemd dat er soms sprake is van hogere transactiekosten dan je gewend bent. Het is belangrijk om hier scherp op te zijn en dit even online na te gaan voordat je koopt of beter nog: voordat je naar de automaat reist. Een transaction fee van 8% is bijvoorbeeld heel normaal en dat is heel fors hoger dan bij online brokers. Daarom gebruiken veel mensen de ATM als een noodoplossing of voor een eenmalige transactie. Frequente gebruikers van crypto zullen sneller kiezen voor een online transactie of de betaling met een crypto creditcard of debetcard.
Kan ik ook een creditcard gebruiken in plaats van cash?
Nee, meestal niet.
Wat is de populairste Bitcoin pinautomaat?
De bekendste en meest gebruikte Bitcoin ATM kun je vinden op Schiphol. Hiervoor ga je naar Aankomsthal 2. De automaat is 24 uur per dag en 7 dagen per week te gebruiken. Het minimum bedrag voor een transactie is 20 euro en het maximum is 500 euro. Houd rekening met transactiekosten van ongeveer 5 euro.
Hoe lang duurt de bevestiging van een transactie?
Net zolang als een normale Bitcoin-transactie. Het kan een paar blokken, dus een half uur of uur duren voor de gehele transactie erdoor is. De transactie is aan jouw kant (en dus op de machine) voltooid, maar het zal langer duren voordat de ontvanger het bedrag binnen heeft.
Kan ik ook anoniem blijven?
Dat verschilt per automaat. Zeker als je de ATM zelf een wallet laat genereren, is die niet gekoppeld aan jouw eigen naam.
Kan ik ook andere crypto valuta kopen?
Ook dat verschilt per automaat. Sommige automaten bieden ook Ethereum, Litecoin, USDT of andere populaire cryptomunten aan.
Wat is de limiet per transactie?
Een gangbare limiet is 2500 euro (per transactie), maar dit verschilt per fabrikant en/of hoe de automaat is afgesteld.
Kun je er ook gewone pinbetalingen doen?
Nee. Bitcoin-automaten zijn puur gericht op de transacties tussen fiatgeld (euro’s, dollars, etc) en crypto. Je kunt er dus geen gewone pinbetalingen doen.
Is het verstandig om veel transacties te doen via de ATM?
Ben je een frequente gebruiker of handelaar in crypto? Dan kun je beter gebruik maken van je favoriete exchange. Daar zijn de transactiekosten namelijk een stuk lager, de mogelijkheden een stuk groter en bovendien kun je alle transacties uitvoeren vanuit je luie stoel. Een Bitcoin pinautomaat gebruik je dus alleen voor urgente of individuele gevallen.
OnlineCoinsKopen.nl is een informatieve website over de handel in cryptocoins. Hier vind je onafhankelijke berichtgeving die je kan helpen als je wilt starten met de handel, aankoop of verkoop
van digitale muntsoorten zoals Bitcoins.
Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend